dinsdag 24 november 2015

Advent kalender laatste 2 weken

Zo.... Hij is af!
zondagavond nog even aan gezeten en vanmorgen de hele morgen er voor ingepland, en het is gelukt.
Hij is klaar. Staat gevuld en wel op de schoorsteenmantel.
Laat de advent periode maar beginnen!
Omdat er 2 vakjes te weinig zijn liggen de eerste twee dagen los bovenin.

We starten op zondag eerste advent met de weektekst.
Op elke zondag hebben we enkel de weektekst. Ook omdat we dan advent in de kerk vieren en dan daar over door kunnen praten met de kids.
op de zaterdagen een opzoekopdracht zonder teksten enz. dan wil ik elke keer uit een andere kinderbijbel het kerstverhaal gaan lezen.

Op de family home evening planner schrijf ik elke dag wie wat mag doen. Wie doet het gebed, wie leest voor enz.... Zo doen we het echt met z'n vijfen....
Op naar een mooie advent periode...
---------

3 weektekst  Lucas 20 vers 10

Maandag  Grote God grote vreugde
1 johannes 2 vers 4 t/m 7
Ben je wel eens in een hele grote winkel geweest? Of in een groot pretpark? Of grote dierentuin? Zo groot dat je zo veel te zien had? Wat is het dan fijn als er een papa mama of oom tante of opa en oma mee is die je de weg kan wijzen. Die kan zeggen waar je heen moet gaan.  Het is net als in de wereld. Die kan soms ook zo groot en soms een beetje eng aanvoelen. Er is zoveel te zien, te doen, zoveel goeds maar ook zoveel gevaren soms. In het verkeer is het oppassen geblazen. Soms kunnen we blij zijn ookal is iets een beetje eng. Spannend misschien. Het kan spannend zijn om voor in de kerk met kerstfeest een kerstmusical op te voeren. Spannend en blij zijn tegelijk. Dat kan omdat je mag weten dat God bij je is. We kunnen doordat we weten dat Hij in ons hart woont, dingen spannend vinden en toch blij zijn. We mogen weten dat Hij bij ons is. Ookal zijn dingen spannend en soms zelfs een beetje eng. God is altijd bij ons.
Activiteit:  Spannend… Vandaag gaan we een taart bakken en deze brengen naar iemand vanwie jij denkt dat die het juist nu heel hart nodig heeft. Spannend om dat weg te brengen, maar we mogen weten dat God met ons mee gaat. Als we God er om vragen zal hij ons laten weten aan wie we de taart moeten geven.
Gebed; Lieve Here Jezus, dank u wel dat U altijd bij ons bent. Zelfs als we dingen moeten doen die we spannend vinden. Vandaag willen we een taart voor iemand gaan bakken. Wilt u ons vertelen aan wie we de taart moeten geven. Wilt u mee gaan als we een gaan geven en dat misschien wel heel erg spannend vinden. Dank U wel dat U altijd met ons mee gaat, amen.

Dinsdag weggeven wat we zelf hebben gekregen
Nehemia 8 vers 10
Wat heeft God ons veel gegeven. Brood, kleding onze familie en vrienden. Maar ook speelgoed om mee te spelen. Dingen waar we blij van worden.God roept ons op om ook te geven. Te geven van wat we hebben gekregen. Dat kan geld zijn maar ook spullen waar we zelf blij van worden.
Activiteit:  Kijk eens naar de spullen die jij hebt. Zijn er dingen waar jij blij van wordt en die je misschien toch wel weg kan geven zodat een ander kind ook blij kan zijn. Breng het naar de voedselbank of vluchtelingenwerk zodat een ander kindje iets heeft waar het heel erg blij mee kan zijn.
Of maak een kerstpakket als gezin voor een ander gezin. Een mooie tekening, wat lekkers, wat drinken, een gebaar wat je mooi in kan pakken. Bel aan bij mensen die het nodig hebben, goed kunnen gebruiken of het verdienen en loop weg. Gewoon als gebaar van Gods liefde. Delen van wat Hij aan jou heeft gegeven. De ander hoeft niet te weten dat het van jullie afkomstig is. Het maken, het voorbereiden en wegbrengen geeft al zoveel vreugde….. Gods liefde uitdelen aan mensen om ons heen.
Gebed; Wat hebben we toch veel van U gekregen. Dank U wel voor ons leven Heer Jezus. Dank dat U ons leven geeft. Wilt u ons helpen bij het delen van wat we hebben gekregen. Wilt u ons laten zien wat u van ons verwacht. Zodat ook een ander mag delen in Uw liefde.

Woensdag Eeuwige vreugde
Psalm 16 vers 11
Sommige mensen brengen ons zoveel vreugde gewoon omdat ze bij ons zijn. God is zo iemand. God laat ons de juiste weg zien die wij moeten gaan. God geeft ons vreugde. Pure vreugde. Niet een klein beetje blijdschap maar echt volledige vreugde. God zal ons nooit verlaten. Hoe we ons ook voelen, hoe het ook met ons gaat. Dat is een vreugde!  We zullen steeds meer vreugde ervaren wanneer we ons steeds meer realiseren dat hij altijd bij ons is. Wij hebben voor eeuwig vreugde als we een van Zijn kinderen zullen zijn.
Activiteit:  Wees vrolijk met je gezin vandaag.                                                                                            Op youtube kijken en luisteren meezingen met dance like David danced. Dans mee met je kinderen. Ze zullen het geweldig vinden als je meedanst op de muziek van Jezus. Danst omdat je blij mag zijn.
Gebed; Dank voor de vreugde die u ons geeft. Dank dat we blij mogen zijn als gezin ookal zijn we soms helemaal niet blij. Ook als we ons verdrietig voelen mogen we toch blij zijn dat U bij ons bent en ons nooit alleen laat. Dankuwel daarvoor, Amen.

Donderdag groot nieuws wat grote vreugde brengt
Lukas 2 vers 10 t/m 14
De herders kregen bezoek van de engelen. Ze brachten grote vreugde staat er in de bijbel. Grotere vreugde dan die er ooit was geweest. De engelen zongen met grote vreugde. Wat is vreugde eigenlijk.. wat betekend dat? De herders kregen zo veel blijdschap in hun hart zoveel vreugde dat ze direct wilde gaan kijken in de stal bij Jezus. Ze wilde er direct tijd voor vrij maken. Zo veel vreugde en blijdschap hadden ze gekregen van de boodschap van de engelen. Zulke vreugde en blijdschap moeten wij ook hebben om meer en meer tijd door te willen brengen met Jezus. Zo kunnen mensen aan ons zien wie Jezus is en kunnen we andere mensen vertellen over dat Jezus ook voor hun is geboren in een stal.
Activiteit:  Vandaag gaan we schilderen op kleine canvas doeken. Wat heb je nodig? Canvas doeken, schilderstape kwasten en verf. Met de schilderstape plakken we eerst de letters vreugde of blij of blijdschap op het doek. Daarna gaan we er overheen verven. Gebruik mooie vrolijke kleuren. Wanneer het doek droog is kun je de schilderstape verwijderen en blijven de letters in wit zichtbaar. Geef m daarna kado aan iemand die Gods liefde blijdschap kan gebruiken.
Gebed Dank u lieve Here God voor de blijdschap die er was tijdens de geboorte van Jezus. Wilt u ook deze kerst ons die blijdschap en vreugde laten voelen? Wilt u ons helpen om meer en meer tijd te willen doorbrengen met u zodat andere mensen aan ons kunnen gaan zien dat U vreugde brengt, amen.

Vrijdag onze race rennen (de wedloop)
Hebreen 12 vers 1 en 2
Christen zijn is net als een race. Je moet in goede vorm zijn om een race goed uit te kunnen lopen. Je moet er tijd in steken van te voren oefenen, leren hoe je het beste kan rennen. Om zo goed mogelijk te kunnen rennen heb je zo min mogelijk ballast (spullen) nodig in je rugtas. Die moet je weg leggen, niet mee nemen als je gaat rennen want dat kost veel te veel energie. Zo is het eigenlijk ook zo in het christelijk leven. Je moet dingen achter je laten, zonde, verkeerde dingen, dingen die je van God afhouden. Aan het einde van de race wacht Jezus op ons. Hij staat jou op te wachten. S dat geen grote blijdschap te mogen weten dat Hij op je wact. Soms in de race niet makkelijk maar hoe gaaf is het dan om te weten dat Jezus aan het einde op je wacht. Wat een vooruitzicht!
Activiteit:  Vandaag gaan we een winterwandeling maken als gezin. Er even op uit met elkaar. Probeer te bedenken hoe jou reis jou race tot nu toe gaat. Praat er met elkaar over. Loop ellke keer naast een ander  gezinslid. Vraag eens aan je broer of zus hoe het echt met hem of haar gaat. Misschien kun je elkaar wel helpen om de reis wat makkelijker te maken….
Gebed Dank u lieve Here God  dank u dat U op ons wacht! Dank u wel voor Uw liefde en geduld. Wilt u ons helpen om meer naar elkaar te kijken en ook te gaan zien wat we nodig hebben op onze reis. Wilt u ons helpen om op de juiste weg te gaan, de weg die u voor ogen heeft met ons leven. Dank U wel dat U altijd mee gaat op onze reis, dat u ons nooit alleen laat, amen.

Zaterdag Kerstfeest in andere landen in europa
Zoek allemaal eens een land op waar je meer over opzoekt. Hoe vieren ze in bijvoorbeeld lapland, China, canada of…. Kerst. Vertel elkaar savonds bij een kopje thee en wat lekkers wat je over dat land hebt gevonden en leer zo van elkaar. Wat is mooi, wat vond je gek wat was….

4 weektekst  Spreuken 9 vers 6

Maandag  Gods naam is vrede
Jesaja 9 vers 6, sefanja 3 vers 14 en 15, filippenzen 4 vers 4 t/m 7
Heb jij een bijnaam? Een naam zoals je ouders, je vrienden misschien je wel eens noemen. Een naam die misschien alleen je opa mag zeggen tegen je. Een liefdevolle bijnaam? Jezus had vele bijnamen en elke bijnaam leert ons een stukje over wie Jezus is. Elke naam maakt ons duidelijjk wat voor persoon Jezus voor ons wil zijn. In dat stukje zien we al een aantal bijnamen voor Jezus. Namen die gebruikt worden om Jezus grootheid te laten zien. Vandaag hebben we het over de bijnaam “Vrede” Jezus is degene die ons vrede brengt. Wanneer we Jezus kennen, dan kennen we ook vrede. Echte vrede komt niet van de wereld maar van God. De wereld geeft ons zoveel onrust, zoveel boosheid en nare gevoelens. Wanneer we Jezus kennen mogen we al die onrust bij Hem brengen en zal Hij ons Vrede in ons hart geven. Echte vrede. Door God’s vrede mogen we al onze angst en onrust achter ons laten en echte vrede ervaren. Bidden om Gods vrede leert ons dat in een van de namen, de bijnamen van Jezus.
activiteit:  De namen van Jezus. Gebruik de namen die we vandaag gelezen hebben of zoek namen op in de bijbel die voor Jezus gebruikt worden. Maak een woordweb (de grotere kinderen) van al die namen van Jezus met als grootste naam JEZUS. 


Samen met kleine kinderen kun je een naam kiezen die ze heel mooi vinden uitprinten en mooi inkleuren.
Gebed; Dank U wel voor al die mooie namen die ons allemaal stukjes van u leren. Wilt U altijd met Uw vrede in ons zijn? Ookal voelen we ons soms bang wilt u dan Uw vrede groter laten zijn?  Dank dat we altijd bij U mogen komen, amen.

Dinsdag fijne verjaardag Heer Jezus
Mattheus 1 vers 20 en 21, en Johannes14 vers 27
Josef werd de pap van Jezus hier op aarde. Alle paps die net vader worden zijn soms een beetje bang of zenuwachtig. Het is toch spannend om papa te worden. Helemaal voor Josef. Jezus was niet zomaar een baby, het was Gods eigen zoon waarvoor hij mocht gaan zorgen. Wat zal hij angstig of zenuwachtig zijn geweest. Een engel kwam bij hem om te zeggen dat hij niet angstig of zenuwachtig hoefde te zijn. God gaf Josef vrede in zijn hart. Die vrede moeten wij ook vasthouden. Gods vrede moet regeren in ons hart. Niet alleen met kerst zoals we vaak zien in de wereld maar ook daarvoor en daarna. Elke dag opnieuw moet Jezus vrede centraal staan in ons leven.
Activiteit:  vrede in ons hart. Tijd om zelf een pizza te bakken vanavond in de vorm van een hart. Iedereen mag zijn favoriete ingrediĆ«nt er op doen… dat wordt smullen….
Gebed; Soms zijn dingen zo spannend Heer Jezus dat we in ons hartje dat helemaal voelen, wilt U dan in ons hart komen met Uw vrede? Amen

Woensdag worden zoals Jezus jou bedoeld heeft….
vandaag kijken we met elkaar een korte film (14 minuten)  geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 5-6 denk ik. Voor jongere kinderen eventueel het kerstverhaal
Gebed: Bid met elkaar als gezin allemaal je eigen gebed hardop.

Donderdag vanavond kerstavond WWJD
Wwjd….what would Jezus do. Dat zinnetje tolt steeds door mijn hoofd. Wat zou Jezus doen. Kerstavond vanavond. Wat zou Jezus doen als hij bij jullie in jullie gezin binnen kwam stappen. Wat zou jij doen? Praat daar met elkaar over. Denk er over na of jullie met kerst nog iemand mee kunnen vragen naar de kerk. Stel je hart en je huis voor anderen, voor Jezus open….
Ik wil jullie hele gezegende kerstdagen toewensen als gezin. Dat jullie als gezin je hart en ogen mogen richten op Jezus. Niet alleen nu met kerst, maar zeker ook de tijd erna.
Activiteit: Kun je iemand meevragen? Praat er met elkaar over. Geef je kinderen een armbandje met de letters wwjd er op. Zo kunnen ze zich steeds deze avond herinneren.
Gebed: Dank u Here Jezus voor de afgelopen adventsperiode waarin we als gezin op U gericht mochten zijn. Wilt U ons helpen gericht op U te blijven? Dank U dat u naar deze aarde bent gekomen als klein kindje voor ons gezin, voor mij… Dank dat we dat vanavond mogen vieren in de kerk. Wilt U zelf er bij zijn deze kerst midden in ons gezin? Amen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een berichtje achter ....